Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

26 februarie 2011

Secretul longevitatii

         Din cele mai vechi timpuri omenirea a cautat secretul "tineretii fara de batranete si vietii fara de moarte", de cele mai multe ori confundand nemurirea cu longevitatea. Nemurirea in plan fizic este imposibil de atins, organismul uman, ca si toate celelalte sisteme materializate in plan fizic, supunandu-se legii universale a ciclicitatii - formare, dezvoltare, dezintegrare. Putem insa trai mai mult ?
    In antichitate, cei mai multi cautatori ai secretului longevitatii au incercat sa il gaseasca in tot felul de sisteme materiale mai mult sau mai putin vii, considerandu-le un fel de "magazii" ale esentei vietii umane, bazandu-se pe ipoteze derivate din crezul ca tot ce ne inconjoara in aceasta lume se constituie ca o anexa harazita sprijinului dezvoltarii noastre. Astfel s-au incercat diverse elixire din plante, preparate dupa niste retete foarte complicate, pulberi de cristale, aliaje de metale sau alte preparate ale chimistilor, etc. A fost omis un singur sistem: propriul organism. Mari maestri spirituali au descoperit ca secretul longevitatii se gaseste in noi insine.
        Organismul uman este un sistem complex constituit din trei elemente majore: materie fizica, energie si inteligenta. Inteligenta concreta, cu alte cuvinte ratiunea, ia nastere din interactiunea primelor doua elemente, si sre rol definitoriu ca factor perceptiv, decizional si coordonator al actiunilor noastre cotidiene, ea fiind deci elementul prin care vom reusi armonizarea dintre materie si energie, si conservarea acestora. Prin intermediul ratiunii si a atributelor ei (perceptie, decizie, coordonare) se poate realiza controlul asupra proceselor ce au loc la diferite nivele ale elementelor materie si energie, iar prin mecanisme de autodeterminare se poate realiza si autocontrolul proceselor ce au loc la diferite nivele ale elementului inteligenta. Transpunerea in practica al enunturilor de mai sus - care constituie de fapt intregul secret al longevitatii - se face etapizat, ulterior etapele capatand caracter permanent, altfel spus, ele devin un mod de viata. Conservarea energiei si materiei urmareste mentinerea organismului in perfecta stare de sanatate si vitalitate, si este precedata de o prealabila purificare obtinuta prin mijloace clasice.
          Postul este cea mai eficienta metoda de purificare a sangelui, a organelor si a tuturor tesuturilor din organism. Cele doua posturi anuale de mai lunga durata (de Pasti si de Craciun) pe langa implicatia spirituala au si o importanta fiziologica, cele doua momente marcand totodata si trecerea de la un tip de dieta la altul, cand, eliminarea toxinelor specifice acumulate devine necesara. Posturile saptamanale au rol de mentinere a starii de curatenie a organismului. Clismele purifica organismul de toxinele ce se acumuleaza in intestin ca urmare a digestiei, prevenind imprastierea lor in organism. Este deosebit de benefica, in special pentru un organism bolnav.
     Alimentatia reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de care depinde obtinerea longevitatii. Epoca moderna in care traim a afectat destul de serios calitatea alimentelor prin impactul pe care acestea il au asupra starii de sanatate a organismului. Conservantii, stabilizatorii, colorantii, aromatizantii si alti aditivi alimentari constituie elemente pentru care organismul nu detine cai metabolice specifice, ele imprumutandu-le, in cazurile fericite, cu o cheltuiala energetica insemnata sau, mai grav, acumulandu-se in organism. In ambele cazuri, rezultatul este acelasi: organismul sufera, energia se consuma si materia imbatraneste. Pe langa calitatea elementelor, o deosebita importanta prezinta atat modul de asociere cu proteine sau consumul de fructe imediat dupa o masa copioasa sau supraalimentatia genereaza o digestie incompleta care are ca rezultat aparitia unor subprodusi toxici, daunatori organismului.
         Tutunul, alcoolul, cafeaua, ceaiul negru sunt alimente deosebit de nocive asupra organismului, multe dintre efectele nedorite pe care le produc fiind ireversibile. Daunatoare sunt si bauturile acidulate, inclusiv apa minerala acidulata, consumate in mod frecvent, acestea destabilizand echilibrul acido-bazic din organism, privandu-l totodata si de unele elemente (calciu, magneziu, fier, etc.). Un efect asemanator il produce si zaharul rafinat.
       Mediul inconjurator prezinta importanta prin calitatea aerului si natura campurilor electromagnetice predominante. Aerul intens poluat, pe langa efectele directe ale noxelor, afecteaza conservarea energiei organismului datorita faptului ca este lipsit de ioni negativi, acestia reprezentand aportul energetic atmosferic. Betonul armat din constructii modifica radiatia telurica, creand noduri suplimentare daunatoare in timp. Retelele de inalta tensiune, transformatoarele, emitatoarele si alte surse artificiale de campuri electromagnetice (telefoane mobile, pagere) inhiba functiile epifizei, hipofizei si alte zone din creier, afectand imunitatea prin dezechilibrarea sistemelor energetice ale organismului.
         Starea emotionala sta la baza mentinerii echilibrului energetic intern al organismului. Reactiile emotionale necontrolate si stresul afecteaza sever vitalitatea si imunitatea, dezorganizeaza energiile interne, ceea ce are ca rezultat aparitia afectiunilor organice de natura nervoasa. In mod voluntar, prin autocontrol mental se pot rezolva problemele emotionale.
         Sexualitatea este o mare consumatoare de energie datorita naturii ei creatoare. Momentul conceptiei este insotit de o deplasare de energie dinspre genitori spre noul organism ce va rezulta, aceasta energie avand rol de suport pana la dobandirea de catre fat a propriilor sisteme energetice. In urma raporturilor care nu au ca rezultat conceptia, energia mobilizata de catre parteneri se pierde, ducand la imbatranirea sexuala prematura a persoanelor care practica sexul in mod excesiv. Metodele de practicare a sexului cu conservarea energiei pot fi realizate doar in cadrul cuplurilor constante si nu au intotdeauna rezultatul scontat.
          Exercitiile fizice au o deosebita importanta in mentinerea vitalitatii organismului stimuland circulatia sangvina si energetica, intensificand procesele de respiratie si de curatire a tesuturilor si armonizeaza functiile sistemului nervos si a celui endocrin. Sunt recomandate exercitiile usoare, ritmice, corelate cu o respiratie profunda, controlata.
            Armonizarea materiei cu energia este considerata ca element cheie in longevitate, armonia fiind generatoare de liniste interioara, de multumire de sine, satisfactie si bucurie - elemente necesare unei bune circulatii energetice intr-un organism sanatos. Un pas important in atingerea si conservarea armoniei este dobandirea claritatii mentale, elementul atat de necesar pentru dobandirea disciplinei in modul de viata. Totodata, claritatea mentala imbunatateste perceptia senzoriala si conceptia mentala bazata pe perceptie, promoveaza stapanirea mentala necesara cultivarii echilibrului emotional. Armonia dintre materia fizica si energie se concretizeaza in viata cotidiana printr-un comportament moderat guvernat de starea de calm mental, un program riguros de alimentatie si odihna, eliberat de orice excese, o mentalitate clara bazata pe intelepciune, incredere de sine si nu in ultimul rand respect.   
      Acesta este secretul longevitatii.

Niciun comentariu: