Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

19 aprilie 2011

Traditii in Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor

      
Saptamana Mare, ultima saptamana a Postului Pastelui, numita si Saptamana Patimilor, are menirea de a pregati credinciosii pentru Invierea Domnului.

POSTUL NEGRU este tinut in credinta ca Dumnezeu il va feri pe cel care posteste de toate bolile, il va face sa fie sanatos si sa-i mearga bine tot restul anului si-l va ajuta la necazuri si nevoi.

In JOIA MARE, oamenii merg la biserica sa se spovedeasca si impartaseasca. Tot in Joia Mare, in Maramures nu se da prescura acasa, ci se opreste de la toata lumea, caci din ea se pregatesc pastile. Seara, lumea se duce la priveghi, la denie, toti in haine de doliu, facute din panza alba si cusute cu negru.
Vopsitul oualelor in rosu se face in Joia Mare, urmand ca in Sambata Mare sa se coaca pasca si cozonacul ce vor fi aduse la biserica in noaptea de Inviere pentru a fi sfintite.

In VINEREA MARE, nu se mai slujeste Sfinta Liturghie, se tine post negru si nu lucreaza nimeni nimic, nici macar clopotele nu se trag. Daca trebuie vreun mort ingropat, se-ngroapa numai cu bataie de toaca. De cand se slujeste Punerea in Mormant si pana in ziua Invierii, nu se trag clopotele.  Prohodul Domnului de vineri seara este ultima etapa a tinguirii lui Hristos, care se afla acum in mormant. La sfarsitul slujbei se inconjoara biserica cu Sfantul Aer, pe sub care trec apoi toti credinciosii. Numit si Epitaf, Sfantul Aer este o panza de in sau de matase, de catifea sau de musama pe care se afla imprimata, brodata ori zugravita icoana inmormantarii Domnului. Epitaful simbolizeaza trupul mort al lui Hristos.

SAMBATA MARE este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand gospodinele pregatesc cea mai mare parte a mancarurilor traditionale, definitiveaza curatenia si fac ultimele retusuri la hainele pe care le vor imbraca la Inviere si in zilele de Pasti.

6 comentarii:

Mircea Florescu spunea...

Cunoasteam traditiile dar o reamintire a lor a fost bine venita. Felicitari!

Irina spunea...

Eu am o problema. Anul acesta Sf. Gheorghe pica in Sambata mare si am atata treaba de facut si atat de putin timp :(

Ariel spunea...

Multumesc!

Ariel spunea...

Mai comlicat este cand te iau pe nepregatite musafirii, si nu te prea asteptai...

Cristi spunea...

Da, acestea sunt traditiile poporului roman. M-am saturat de iepurasi importati special pentru Paşte!

Ariel spunea...

Da, stiu, si tocmai de aceea am vrut sa fac o "trecere in revista" a lor. O reamintire...