Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

01 aprilie 2011

De ce si cand VISĂM?

DE CE VISĂM?
S-au scris multe teorii despre scopul viselor. Dar cercetătorii şi specialiştii în vise tot nu au ajuns încă la un consens. Unii cercetători cred că visele sunt esenţiale pentru bunăstarea mintală, emoţională şi chiar fizică a unei persoane.
Ce spun cercetătorii?
Unii cred că visele există pentru a ajuta creierul să organizeze volumul mare de informaţii pe care îl acumulează peste zi, pentru a-şi „împrospăta” mintea şi, prin urmare, a se pregăti mai bine pentru noi experienţe.
O altă teorie spune că în timpul somnului creierul încearcă să interpreteze evenimentele înconjurătoare care s-au acumulat în timpul zilei. De aceea visele în care apare un vânzător pe care l-aţi văzut când făceaţi cumpărături, în timpul zilei, sunt doar un rezultat al acestei imagini.
Apoi, o a treia teorie spune că visele sunt o formă de psihoterapie. Se presupune că prin vise noi creăm conexiuni între diferitele gânduri şi emoţii din lumea reală.

CÂND VISĂM?
Somnul se poate împărţi în cinci faze:
Prima fază – De la căscat la prima închidere a ochilor
A doua fază – Desprinderea uşoară de realitatea înconjurătoare
A treia fază – Profund relaxat şi desprins de lume
A patra fază – Desprindere totală
A cincea fază – Lumea viselor

LUMEA VISELOR
Aceasta este şi aşa-numita fază REM a somnului. În faza REM, inima bate mai tare, tensiunea arterială şi transpiraţia cresc, iar ochii se mişcă sub pleoape în direcţii diferite, cu o viteză uluitoare. Dacă vezi că ochii unei persoane se mişcă foarte repede în timpul somnului, înseamnă că acea persoană este în faza de somn profund, cea mai importantă pentru o odihnă bună. Deci nu o trezi acum!
Astfel, în timpul fazei REM avem visele cele mai profunde şi, uneori, cele mai neobişnuite. Chiar dacă în această fază avem un somn foarte profund, ne putem trezi rapid din cauza diverselor influenţe ale mediului. De obicei, când te trezeşti din faza REM a somnului, îţi aminteşti visele cel mai bine.

TEORII DESPRE VISE
Numeroşi cercetători au încercat să descopere măcar o parte din secretele viselor. Cum nu există încă o dovadă incontestabilă care să explice de ce visăm, mulţi cercetători şi-au formulat propriile teorii. Ce spun câţiva dintre cei mai celebri?

S. Freud
Freud credea că visele exprimă o dorinţă ce mocneşte în interiorul nostru în timpul activităţilor cotidiene. Se presupune că visele sunt rezultatul unui conflict interior. Dacă refuzăm să acceptăm anumite lucruri sau le ignorăm, visele exprimă conflictul pe care îl avem cu noi înşine.
El mai credea cu tărie că visele reprezintă dorinţe pe care le avem din fragedă copilărie şi că ele sunt cel puţin parţial motivate de o dorinţă clar definită şi neîndeplinită pe care am avut-o când eram copii.

C. Jung
Jung şi-a creat propria teorie, care contrastează cu cea a lui Freud. Totodată, el credea că fiecare persoană îşi poate interpreta propriile vise prin analiză, în timp ce Freud credea că numai un psiholog poate face asta.
Jung considera că visele sunt conectate unele cu altele. El credea că visele similare trebuie scrise pe hârtie. Putem analiza chiar noi visele lungi astfel create şi afla exact ce înseamnă în realitate. Apoi, pe baza informaţiilor obţinute, am putea hotărî ce să facem.

Adler
Adler considera că există o legătură între vise şi problemele din viaţa reală:cu cât avem mai multe probleme, cu atât visăm mai mult şi invers.
În vise, se presupune că ne compensăm defectele. Dacă, de pildă, în realitate nu ne putem susţine opiniile, în calda îmbrăţişare a viselor putem trăi scenarii în care rezistăm cu agresivitate în faţa anumitor persoane. Adler considera că visele sunt lumea în care emoţiile şi gândurile noastre se exprimă în modul cel mai sincer.

F. Perls
Perls considera că în vise apar acele trăsături de caracter sau gânduri pe care individul le respinge sau le-a reprimat atât de profund, încât nici nu este conştient de existenţa lor. El nu credea că există o explicaţie universală pentru simbolurile din vise care, potrivit opiniei sale, comunică lucruri diferite, de la o persoană la alta.
Totodată, el mai era de părere că fiecare lucru sau persoană din vis reprezintă o parte din personalitatea celui care visează.
   Un câine agresiv, de exemplu, reprezintă propria noastră agresivitate. De aceea Perls era de părere că toate visele trebuie analizate în stare de trezire, pentru a cunoaşte sentimentele pe care le-am renegat.

Niciun comentariu: