Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

28 aprilie 2011

A doua chakră

Culoare: portocaliu
Cristale: carneol, chihlimbar
Amplasare: zona bazinului
Impulsul principal al acestui centru energetic este căutarea plăcerii. O altă necesitate a celei de-a doua chakre este aceea de a te simţi atrăgător şi în stare să obţii ceea ce doreşti. Acest centru energetic te face să simţi viaţa din plin şi stimulează trăirile emoţionale. Acolo unde prima chakră se mulţumeşte doar cu supravieţuirea, a doua chakră stîrneşte şi dorinţa de a te şi bucura de experienţă.
Perspectiva plăcerii
Perspectiva celei de-a doua chakre este însufleţită de magne­tism. Ce vă atrage şi ce vă dezgustă ? Cel mai adesea, această stimulare energetică este dominată de sexualitate, dar, cu sigu­ranţă, nu se limitează la acest lucru. De la experienţa împlinirii la căutarea hedonismului, la dezamăgirea provocată de o dra­goste neîmpărtăşită, perspectiva celei de-a doua chakre oferă niveluri absolut noi de percepţie a vieţii. Dincolo de supravietuire, căutarea celei de-a doua înseamnă să te bucuri de experienţa vieţii. O viaţă ghidată de magnetism dă putere chiar şi celor mai lumeşti experienţe, transformîndu-le în ceva aparte. Este totuşi un drum plin de pericole, deoarece, pe măsură ce conştientizezi magnetismul, în cele din urmă îţi dai seama că nu atragi doar experienţe sănătoase. Pe măsură ce magnetismul tău creşte, sporesc şi prilejurile de a rătăci drumul! Acest lucru duce în cele din urmă la dezvoltarea unor valori personale, fără de care căutarea plăcerii se reduce la hedonism şi viaţă nedisciplinată. Asemenea valori te îndrumă în acceptarea în viaţa ta a unor ocazii ce îţi oferă plăcere şi în dezvoltarea unui discernămînt cu privire la aspectele care nu-ţi slujesc cel mai bine interesele.
Avantajul perspectivei magnetice este acela că aduce buna dispoziţie şi eliberează de perceperea vieţii ca fiind trudnică şi bazată pe datorie. Este întăritor să trăieşti viaţa cu scînteia celei de-a doua chakre. înţelepciunea multor culturi sugerează faptul că neobosita căutare a plăcerii duce la pieire şi, drept urmare, acestea propovăduiesc abstinenţa şi celibatul. Este uşor de înţeles acest sfat, avînd în vedere că e cît se poate de greu să experimentezi cu adevărat acea plenitudine a plăcerii pe care o oferă această chakră şi, în acelaşi timp, să-ţi păstrezi echilibrul. Este nevoie să înveţi cum să te laşi cuprins de senzaţia de bucurie. Experimentarea plăcerii este un lucru, însă recunoaşterea caracterului plăcut al experienţei şi, după aceea, pătrunderea în sentimentul perceput de apreciere a momentului constituie o artă. Privind prin lentilele acestei chakre, vezi posibilităţile de experimentare a plăcerii. în perspectiva unei a doua chakre echilibrate, găseşti o mare bucurie în plăcerea simţurilor ca aspect integrat al vieţii depline.
     A doua chakră captează orice aduce plăcere, iar aceste expe­rienţe se deprind cu foarte multă uşurinţă. Sex, alcool, tutun, ciocolată, droguri - toate sînt legate de a doua chakră şi duc în mare măsură la formarea unor deprinderi. Ispita obiceiului îl copleşeşte pe individul prins în capcana acestui centru energetic, iar gîndul la plăcere îl face să se lase în voia lui. Cînd eşti prizonierul obişnuinţei specifice acestui centru, încerci să recreezi o plăcere pe care ţi-o aminteşti din trecut. Desigur, aceasta nu poate aduce împlinirea, avînd în vedere că, privind înspre trecut, lipseşte caracterul imediat al momentului. Renunţarea completă la satisfacerea oricărei plăceri rareori este eficientă: ceea ce e reprimat devine mai puternic.  Tendinţa noastră este să devenim tot mai puţin conştienţi în timp ce căutăm plăcerea. Renunţarea la ceva seamănă cu o pierdere a unei părţi din caracterul nostru, fără ca tînjirea după experienţă să ne părăsească - este doar repri­mată. Exerciţiu
Să analizăm experienţa unei recompense drept mulţumire, care adesea îţi face plăcere, dar care tinde să-ţi trezească un sentiment de vinovăţie. Caută obiectul plăcerii şi experimentează-l pe deplin conştient. Cum trăieşti senzaţia acestei experienţe ? Este plăcută ? Fii cit se poate de conştient în timpul experienţei şi vei vedea cum acest lucru îţi sensibilizează capacitatea de a fi satisfăcut mulţumindu-te cu mai puţin.  Acest exerciţiu se numeste abordarea „regimul prăjitură cu ciocolată". Data viitoare cînd eşti tentat sa mănînci prăjitură cu ciocolată (sau orice altă satisfacere a unei dorinţe), treci peste orice judecată cu privire la această dorinţă şi experimentează, încetineşte întregul proces pentru a aprofunda experienţa plăcerii. Eşti pătruns cu totul de experienţă şi probabil că nici măcar nu ţi-ai terminat bucata de prăjitură.
Expresia dezechilibrată a plăcerii
Dacă nu este echilibrată, căutarea plăcerii nu este completată de un sentiment de împlinire, iar urmărirea începe. Acolo unde echilibrul în această chakră îţi rafinează sensibilităţile faţă de plăcere, dezechilibrul duce la insensibilitate şi valori mai scăzute.  Rănile produse de experienţe anterioare sau calozităţile cinice produse de neîncredere sînt cele care blochează perspectiva unui echilibru? Orice ar fi, să ştii că nu merită; depăşeşte problema, recîştigă-ţi echilibrul găsind ceva care să te bucure şi trăieşte această plăcere cu toată fiinţa ta. Viaţa trăită în condiţiile unei a doua chakre echilibrate este, cu siguranţă, mai plăcută.
Indiciul major pentru constatarea unui dezechilibru al celei de-a doua chakre este dorinţa de a te lăsa în voia sexului, drogului, alcoolului, mîncării sau a altor senzaţii stimulatoare.  Ram Dass spunea cîndva că „persoana care priveşte viaţa prin această prismă vede pe oricine ca fiind capabil, incapabil sau lipsit de însemnătate! ".
 Gelozia şi ataşamentul în exces sînt principalii vinovaţi în acest caz. Conduşi de frica de a pierde, sentimentul de împlinire devine imposibil. Acest lucru stimulează efectiv a doua chakră prin faptul că unele pasiuni puternice sînt provocate de acest dezechilibru. De exemplu, patima geloziei, unul dintre cele mai intese sentimente. Ea încearcă să agite emoţiile pătimaşe profunde şi, astfel, să stimuleze a doua chakră. Totuşi, este o emoţie distrugătoare, iar urmările acestei stări determină o continuă suferinţă.
    Nu este uşor să restabileşti echilibrul în timpul unei crize de furie produse de gelozie, dar se poate realiza. Nu uita: mai întîi energia, apoi manifestarea. Singurul mod de a-ţi restabili echilibrul este din interior spre exterior. Tu însuţi trebuie să faci acest lucru, nu să aştepţi ca situaţia exterioară să se schimbe. Cînd sînt eu însumi gelos, mai întîi îmi amintesc că mă aflu într-o stare de dezechilibru interior, deci acolo trebuie să acţionez. Apoi am în vedere că numai eu sînt răspunzător de cît de bine reuşesc să mă ridic la înălţimea propriilor mele standarde morale şi etice. Nu este responsabilitatea mea şi nici nu-mi stă în putere să controlez modul de viaţă al celorlalţi. Acest tip de analiză mă ajută întotdeauna să mă concentrez asupra aspectelor pe care le pot controla într-o oarecare măsură -cele legate de propria mea fiinţă. 
    Un alt dezechilibru, de la cealaltă extremă, este îngrijorarea legată de farmecul personal. în acest caz, deosebit de important este să-ţi cunoşti adevărata natură, avînd în vedere că tehnicile de marketing specifice mijloacelor de comunicare ţintesc tocmai acest punct central. Afirmaţii de genul „Numai folosind pro­dusul nostru veţi arăta ca un adevărat bărbat" etc. produc dezechilibru prin faptul că sugerează că farmecul tău personal nu ar fi tocmai potrivit. Moda poate fi şi o expresie creatoare, dar, uneori, împreună cu a doua chakră, şi o constrîngere aducătoare de nelinişte. Dacă îţi faci griji cu privire la farmecul şi aspectul tău fizic este ca urmare a unui impuls din partea acestei chakre. Cochetarea cu aspectul tău exterior este un lucru distractiv şi plăcut, dar poate fi şi o activitate sănătoasă. Oricum, dacă te simţi în permanenţă neatrăgător sau te neliniş­teşte faptul că eşti privit doar „în comparaţie cu...", atunci înseamnă că deja este prea mult şi că va trebui, pentru a-ţi regăsi echilibrul, să restabileşti legătura cu farmecul şi frumuseţea ta lăuntrică. De asemenea, se poate să nu te simţi în largul tău în diverse situaţii sociale, din cauza neputinţei tale evidente de a te măsura cu ceilalţi. Dacă te compari cu ceilalţi şi întotdeauna ieşi în dezavantaj sau îi invidiezi pe alţii pentru ceea ce au, acest lucru indică un dezechilibru la nivelul celei de-a doua chakre.
Cum să menţii un nivel echilibrat de plăcere al conştiinţei
Atunci cînd manifeşti o pasiune creatoare şi controlată faţă de viaţă, trăieşti experienţa unei chakre a plăcerii echilibrate. Capacitatea de a rămîne dintr-o dată fascinat de minunile vieţii face ca o expresie creatoare să se cufunde în instincte şi pasiuni. Apelul la natură, artă, dans şi frumuseţe, în toate formele lor, sînt tehnici de îmbogăţire a acestei chakre. Cînd ai atins acest nivel de conştiinţă, simţurile tale se trezesc la viaţă şi, în mod obişnuit, te încearcă un puternic impuls spre o activitate creatoare, ca urmare a unei aprecieri profunde a frumuseţii şi a unei dorinţe de a aduce în viaţa ta cît mai multe dintre plăcerile ei. Increderea în sine este un alt semn sigur de echilibru, bazat pe o imagine de sine pozitivă, ştiind că ai capacitatea de a atrage din univers tot ce ai nevoie. Este un privilegiu oferit de Divinitate, fără nici o legătură cu frumuseţea fizică. Această conştientizare cultivă un simţ lăuntric al puterii de atracţie şi un magnetism exterior care îl reflectă.

Niciun comentariu: