Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

18 aprilie 2011

Codul secret al lui EDGAR ALLAN POE

Maestru incontestabil al macabrului, scriitorul american Edgar Allan Poe starneste pasiuni si controverse chiar si astazi, la mai bine de un secol si jumatate de la moartea sa, la randul ei cufundata intr-un mister total. Dupa cum precizeaza revista     „Unknown History” o echipa de informaticieni a reusit sa descifreze, cu ajutorul celor mai moderne tehnici cibernetice, un mesaj codat, publicat de Poe in anul 1841, intr-o revista literara, mesaj caruia expertii in criptologie se chinuisera in zadar sa-i dea de cap.

 Poetul si-a prevestit moartea?
Studentul Terence Whalen, de la Universitatea Duke, cel ce s-a implicat cu pasiune in acest proiect si doreste chiar sa-si sustina lucrarea de licenta pe marginea sa,  spune ca mesajul lui Poe se ascundea in spatele unei banale idile erotice, in stilul romantic. Adevaratul sens putea fi interpretat doar prin citirea, intr-o anumita ordine, a cuvintelor acestui text siropos. „Ne chinuim de opt ani sa intelegem ce a vrut sa spuna Poe, de fapt, si acum suntem convinsi ca am reusit, precizeaza Whalen.
Cuvintele mesajului reproduc doua versuri din piesa Cato, a autorului englez Joseph Addison, versuri care ne duc insa cu gandul la bizarul sfarsit al lui Poe. Este ca si cum genialul poet si-ar fi anticipat moartea, prin aceste versuri, dar, ca si Nostradamus, nu a vrut ca cineva sa cunoasca acest lucru, la momentul respectiv!”.

O „pasareasca” pe placul spionilor
Cele 150 de cuvinte ale mesajului fac parte dintr-un fel de domino, scriitorul luand prima litera a primului cuvant din textul original, apoi a doua a celui de-al treilea, dar folosind si dublarea consoanelor din text prin vocala e, precum in „pasareasca” intalnita deseori in jocurile de cuvinte ale copiilor. Nimeni nu a putut oferi insa vreo explicatie privitoare la modul in care Poe ajunsese la folosirea acelui cod.
    „El a folosit un tip de incriptare care nu avea sa fie utilizat decat un secol mai tarziu, in presa franceza, de catre agentii secreti britanici. Sub aparenta unor stiri neutre, ei transmiteau de fapt detalii privind tehnica si planurile trupelor de ocupatie germane. De unde avea Poe cunostinte de acest gen, pe care nici spionii vremii sale nu le aveau? Putem pune totul pe imaginatia si intuitia sa absolut extraordinare, sau suntem pe punctul de a intra  intr-un mister si mai adanc?”, se intreaba Whales.

4 comentarii:

Cristi spunea...

Foarte interesant articol! :)

Ariel spunea...

Multumesc mult!

Flor de Maio spunea...

Ola Ariel,
Muito interessante esse post. Andei passeando pelo seu blog e fiquei encantada!
Tambem fiquei muito feliz com o seu comentário. Eu entendo ingles, mas não escrevo bem. De qualquer forma sempre posso usar o tradutor, assim acho que não teremos problemas de comunicação.
Beijos, :)

Ariel spunea...

Hi,FLor de Maio
Thnak you very much for your comment.
Kisses