Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

19 aprilie 2011

Ce sunt FANTOMELE ?

  O fantoma este considerat un spirit sau suflet iesit dintr-o persoana decedata, desi in unele utilizari populare termenul de fantoma este utilizat doar ca aparitii a unor persoane. Deseori fantoma este descrisa ca ceva nematerial si partial transparent, fantomele sunt considerate ca bantuie anumite locatii sau persoane cu care acestea au intrat in contact in timpul vietii sau la moarte.
Fantome ale armelor, fantome ale animalelor, fantome ale trenurilor si chiar fantome ale vaselor sunt mentionate in multe scrieri.Fantomele si activitatile paranormale sunt ilustrate in filme, teatru, literatura, mituri, legende si chiar in unele religii.
TERMINOLOGIE
Cuvantul fantoma in engleza “ghost” provine de la cuvantul din engleza veche – “gast“, mai exact din germana “gaisto-z“. Echivalentul in gotica este “ahma“, nordica veche are cuvantul “andi” sau “ond“. Cuvantul german este mentionat ca fiind doar de gen masculin, dar uneori si neutru.
In afara de semnificatia de spirit sau suflet uman, atat a persoanelor moarte sau vii, cuvantul din engleza veche este folosit ca sinonim pentru latinul “spiritus“, deasemeni acesta avand semnificatia de “respiratie, suflu” in secolul al IX-lea. Poate  indica si spiritele bune sau rele, de exemplu ingerii si demonii. Evanghelia anglo-saxona se refera la posesia demonica in Matei 12:43 ca termen - “se uncleana gast“. De asemenea si in engleza veche cuvantul poate semnifica spiritul lui Dumnezeu, “Fantoma Sfanta“. Sensul actual de “suflet al persoanei decedate, care poate vorbi si apare in forme vizibile” este accentuat dupa secolul XIV.
Sinonimul stafie este un cuvant imprumutat din germana, din vechea germana “spok“. Sinonimul a intrat in limba engleza prin Statele Unite in secolul XIX. Cuvinte similare in limbajul modern includ englezul “spectre” ( din latina “spectrum“), scotianul “wraith” (de origine obscura), “phantom” din franceza si din greaca “phantasma“. Termenul de umbra ( engleza – “shade” ) in mitologia clasica se traduce: greaca: σκιά sau “umbra” – latina. Alt termen din limba engleza – “haint” este un sinonim al fantomelor utilizat ca regionalism cu provenienta din sudul Americii. Termenul de “poltergeist” este un cuvant german, literar inseamna “fantoma zgomotoasa” – “noisy ghost“, fiind defapt un spirit invizibil care se manifesta prin miscarea/mutarea obiectelor.
Cuvantul de “fantoma” se poate referi la orice spirit sau demon. Termenul din engleza “revenant” reprezinta o persoana decedata care s-a intors pentru a bantui pe cei vii.
CONTEXT ANTROPOLOGIC
Notiunea de transcendent, supranatural sau numinos, deseori inplica entitati cum ar fi fantomele, demonii sau deitatile. Acest aspect este des utilizat in cultura universala de catre majoritatea societatilor. In folclorul religiilor, aceste credinte sunt deseori sumarizate la animism si cultele stramosesti.
In multe culturi maligne, fantomele nelinistite sunt diferite de spirite care fac subiectul cultelor stramosesti.
Cultele stramosesti implica deseori ritualuri care au intentia de preveni pe “revenant“, spirite razbunatoare ale persoanelor decedate, presupuse a fi invidioase pe viata. Modalitatile din ritualuri de protectia impotriva “revenant” includ de multe ori chiar si sacrificiile. Atropologul din secolul XIX James Frazer scrie in lucrarea sa “The Golden Bough” caci sufletele sunt creaturi in corpuri animate.
FANTOMELE SI VIATA DE DUPA MOARTE
Cu toate ca sufletul uman apare deseori simbolizat in literatura sau pictura ca o pasare sau animal, s-a pastrat totusi ideea caci sufletul este defapt o reproducere a corpului, chiar continand si hainele de pe respectiva persoana. Acest aspect este mentionat in diverse culturi antice, implicit si in “Egyptian Book of the Dead” care prezinta persoane decedate in viata de dupa moarte aratand exact ca inainte de moarte, incluzand si hainele.
ATRIBUTE COMUNE
O alta credinta raspandita pe scara larga in ceea ce priveste fantomele este faptul ca acestea sunt compuse dintr-un material mistic, aerisit sau subtire. Atropologii speculeaza caci fantomele pot fi spirite din interiorul persoanelor, acest aspect foarte mentionat in cultura antica ca fiind suflarea unei persoane, aspect care poate fi accentuat in conditii de climat rece cand suflarea este vizibila. Aceasta semnificatie poate apare in unele limbaje ca fiind o metafora pentru semnificatia fantomei, asa cum apare in latinul “spiritus” sau greaca “pneuma“, care prin analogie are semnificatia de suflet. In biblie, Dumnezeu este prezentat cum atribuie aceasta suflare lui Adam.
     In multe culte si traditii, fantomele sunt deseori considerate ca reprezentand persoane decedate care cauta razbunarea, sau persoane care au ramas captive pe pamant datorita faptelor rele facute in timpul vietii.
Multe neveste in alb apar in culturile rurale, presupuse a fi persoane decedate in moduri tragice sau dupa o trauma. Legenda femeilor in alb este o legenda foarte raspandita pe toate continentele. Legende despre vase fantoma exista inca din secolul al XVIII-lea, cea mai cunoscuta este “Flying Dutchman” – “Olandezul Zburator“.
LOCURI
Un loc in care fantomele isi fac aparitia este considerat un loc bantuit si deseori privit ca fiind locuit de spirite ale persoanelor decedate care au locuit sau l-au avut in proprietate. Activitati supranaturale din interiorul unor case sunt considerate a fi eventimente violente sau tragice petrecute in trecut, cum ar fi crimele, morti accidentale sau sinucideri. In foarte multe culturi sau religii este considerat caci sufletul continua sa existe. Unii psihologi si vizionari sustin ideea conform carora “spiritele” persoanelor decedate nu au trecut dincolo si astfel sunt blocate in interiorul proprietatilor unde acestea au amintiri si astfel energia este puternica.
EXPLICATII STIINTIFICE
Unii cercetatori, cum ar fi profesorul Michael Persinger (Universitatea Laurentian, Canada), sustine ca modificarile in campurile geomagnetice (create de miscarile tectonice ale pamantului sau activitatea solara) poate stimula lobul temporal al creierului si astfel produce experiente asociate cu bantuirea. Aceasta teorie a fost testata pe diverse cai. Unii cercetatori au examinat relatia dintre timpul in care s-au petrecut diverse fenomene neexplicabile in locatiile bantuite si orice modificare in activitatea geomagnetica.

Un comentariu:

Darwin Bruno spunea...

Interesante.Se ha escrito mucho de eso, me gusta mucho el tema, pero al realidad es no se ha podido comprobar. Muchas veces creo que he visto algo, pero ha sido tan efímero, que no sabría que afirmar, pero me apasiona el tema.Un saludo fraterno amiga.Me gusta mucho tu Blog.sigue siendo interesante. Seguiré visitándote.

http://socialculturalyhumano.blogspot.com/