Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

26 aprilie 2011

Afectiunile primaverii - ARSURILE SI ULCERUL DE STOMAC



Se activeaza odata cu primavara, tocmai cand ti-e lumea mai draga si pietele explodeaza de verzituri: ceapa verde si usturoi, ridichi, leurda, urzici... Dar teama de arsuri si de crampe le taie, multora, dorul de vegetale si isi pun pofta-n cui. O alternativa destul de trista, in comparatie cu sfaturile optimiste pe care vi le oferim.
       Ideea conform careia ulcerele de stomac apar ca urmare a stresului si a alimentatiei grase e depasita de informatii mai noi. Astazi, se stie ca in marea majoritate a cazurilor, afectiunea e provocata de bacteria numita Helicobacter Pylori, a carei prezenta in sistemul digestiv are drept efect erodarea mucoasei stomacului si a duodenului. Tratamentul medical consta in administrarea de antibiotice. Remediile alternative pot fi, si ele, de mare folos, atat preventiv, cat si pentru atenuarea afectiunilor.

Mai bine sa previi decat sa vindeci
Vitamina C
- poate sa stopeze proliferarea in stomac a bacteriei Helicobacter Pylori. Luati 500 mg de doua ori pe zi. Pe cale naturala, citricele si rosiile sunt surse bogate de vitamina C, dar ele trebuie evitate in caz de ulcer deja declansat.
Vitamina A - are un efect preventiv asupra ulcerului duodenal. Ea se gaseste cu precadere in broccoli, morcovi, dovleac, spanac si, mai ales, in caise. Alaturi de vegetale, trebuie consumata si putina grasime (uleiuri de plante) care grabeste asimilarea. Necesarul cotidian de vitamina A, sub forma de tablete, este de 4000-5000 I.E. pentru maturi. Depasirea acestui prag prezinta pericole pentru sanatate.
In schimb, vitamina A naturala, continuta in morcovi, de pilda (in salata de morcovi cruzi cu ulei de masline), poate fi consumata fara limite si fara pericol. Se poate lua si betacaroten (7 mg pe zi), care in organism e transformat in vitamina A.
Iaurt si lapte fermentat - chefir, lapte acru, zer de lapte, smantana acra, jintita etc. contin o bacterie ,,buna“ - probiotica (Lactobacillus acidophilus), care reduce inmultirea de H. Pylori.
Limitati consumul de bauturi alcoolice. Alcoolul poate irita mucoasa gastrica.Folositi moderat aspirina, ibuprofenul si alte medicamente antiinflamatoare non-steroidiene. Administrarea lor in exces poate vatama tubul digestiv si formeaza ulcere.
Evitati cafeaua si tutunul in exces. Favorizeaza secretia de acid gastric. Tutunul atenueaza, printre altele, si efectul antibioticelor.
Evitati alimentele banuite ca declanseaza dureri de stomac. Ele variaza de la o persoana la alta, dar in general fac parte din zona legumelor si fructelor acide, ori a alimentelor iritante, precum ciocolata, muraturile etc.
Mesele usoare luate la intervale regulate va feresc de cresterea brusca a secretiilor acide.
  
REMEDII DE PRIM-AJUTOR
Ghimbirul
- contribuie la potolirea durerii si a inflamatiei. Se ia o lingurita de pulbere diluata in putina apa, o data pe zi. Nu depasiti doza, pentru ca in cantitate prea mare, ghimbirul are efect invers si provoaca iritatii.
Radacina de lemn dulce - puneti la fiert 50 g planta intr-un litru de apa, vreme de 10 minute. Lasati la macerat 5-6 ore. Beti cate un pahar, de 3 ori pe zi, vreme de trei saptamani. Reluati cura peste zece zile. Atentie! Lemnul-dulce e contraindicat in caz de hipertensiune. Se poate administra si sub forma de tinctura (,,Dacia Plant“), conform prospectului.
Seminte de in - se mesteca bine si se inghit. Se administreaza 2 lingurite pe zi, dimineata si seara. Formeaza un mucus care protejeaza peretii stomacului.
Galbenele - infuzie dintr-o lingurita de flori, oparite cu o cana de apa. Se beau 3 cani pe zi.
Suc de aloe vera - remediu traditional anti-ulcer. Potoleste secretiile acide si inflamatiile gastro-intestinale. Se bea o jumatate de ceasca, de trei ori pe zi.
Menta iute - este un antiinflamator care usureaza durerea si faciliteaza cicatrizarea. Se opareste o lingurita de planta cu o cana de apa. Se infuzeaza 5 minute, apoi se bea. (Atentie! Nu consumati menta iute daca suferiti de hernie hiatala, caci agraveaza simptomele.)
Musetelul - potoleste durerile de stomac. Se oparesc 2 lingurite de planta cu o cana de apa clocotita. Se infuzeaza 5 minute. Efectul sporeste daca in infuzie se adauga si un capacel de tinctura de musetel. Se beau 3 cani pe zi cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Se sta 5 minute pe partea stanga, 5 minute pe spate, 5 minute pe partea dreapta si 5 minute pe burta. In felul acesta substantele active se raspandesc uniform in organism. Apoi se sta 30 de minute linistit in pat.



REMEDII CU ALIMENTE
Suc de cartofi cruzi sau de varza alba.
Se prepara in centrifuga. N-au gust prea bun, dar eficienta e maxima. Trei pahare pe zi reprezinta doza ideala.
Ananasul e si el bogat in glutamina, doar ca e ceva mai scump decat... varza.
Ceapa (pentru cine o suporta) - e un remediu excelent, datorita sulfului pe care-l contine si care neutralizeaza H. Pylori.
Mierea - conform unor studii recente, mierea impiedica dezvoltarea H. Pylori. Mancati-o cu unt, la micul dejun. Inlocuiti cu ea zaharul.
Argila comestibila (argila Algo) - se iau trei portii pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Se dilueaza o lingurita de argila intr-un pahar cu apa, de seara pana dimineata, apoi procedeul se repeta, imediat ce se ia doza precedenta.
Migdale crude - 5-10 migdale rontaite pe zi sunt suficiente pentru a potoli arsurile si acrelile la stomac. Uleiul pe care-l contin se depune sub forma de pelicula protectoare pe peretii stomacului, iar proteinele continute in samburi, combinate cu acidul clorhidric din stomac, reduc pepsina si activeaza digestia, salivatia si producerea enzimelor digestive.
Mustarul - se mananca pe paine sau se ia o lingura de boabe de mustar cu apa. Fac bine atat la arsuri, cat si la crampe. Cu cat soiul e mai iute, cu atat mai rapid efectul.


ALTE SOLUTII
Caldura pe stomac sau abdomen
- aplicati pe locul dureros un saculet de in umplut cu coada-calului sau flori de fan inmuiate si infierbantate in aburi. Potoleste durerile si crampele intestinale. La fel de eficienta este si buiota (sticla) cu apa calda.
Masaj - cu conditia sa nu il practicati imediat dupa masa, potoleste durerile si balonarile. Plimbati-va usor varful degetelor pe abdomen si stomac, in forma unui oval, care porneste din partea dreapta de jos a pantecului, urca spre stomac, pe sub sani, si coboara in partea stanga, pe abdomen. Efectul sporeste daca faceti masajul cu ulei de musetel incalzit.
Cereale complete - contin multe fibre care absorb gazele din stomac si intestine. Dar nu exagerati cantitativ, fiindca pot provoca o reactie inversa, de stomac ,,greu“. 30 grame pe zi ajung, circa 3 felii de paine de graham sau secara.


CUM SA MANCATI SANATOS
Asa da...
Mancati, pe cat posibil, tacand.
Mirositi mai intai aromele mancarurilor. Stimuleaza salivatia.
Mestecati bine fiecare imbucatura.
Stati drept pe scaun, in timpul mesei.
Asa nu...
Cine vorbeste cand mananca inghite mult aer.
Infulecatul in graba provoaca o digestie grea.
Cine mananca doar o data pe zi isi ingreuneaza intestinele.

Cine sta ghebos la masa isi incetineste digestia.

3 comentarii:

vieira calado spunea...

Romeno?

Eu mandei traduzir.

Gostei do blog.

Saudações minhas

martinealison spunea...

Je vais essayer de suivre vos conseils...
Bisous

Ariel spunea...

Vieira Calado; Thanks for visiting my blog and I am glad that you liked. See you soon! Regards
Martinealison: Thanks for visiting my blog.See you soon! Kisses