Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

18 mai 2011

Originea numelor de cartiere din Bucuresti

    

   BALTA ALBA - Aici se afla o groapa de var, unde, in vremea lui Caragea se topeau cadavrele ciumatilor. Cand ploua, locul devenea o balta. Alba.

    BANEASA - Nevasta banului. In cazul de fata, ea era nevasta banului Dimitrie Ghica.

    BERCENI - Francisc Rákóczi al II-lea pleaca la turci (nici el nici turcii nu se intelegeau cu Habsburgii, iar asta ii facea prieteni). La fel procedeaza si o parte din apropiatii lui Rákóczi. Mai exact o ceata de husari condusi de groful Miklós Bercsényi. Nu stiu daca au stat doar ca sa-si traga sufletul ori s-au oprit de tot, cert este ca, undeva la sud de Bucuresti, husarii Berceni au luat o pauza.

    COLENTINA - Probabil e doar o legenda (asemanatoare cu legenda numelui Bucurestilor). Astfel, Colentina vine de la "colea-n-tina" - cu referire la locul baltit unde Matei Basarab i-ar fi urlat pe turci intr-o batalie. O vreme s-a numit si "Olintina".

    COTROCENI - Numele ii vine de la "a cotroci", "cei care "cotrocesc". Un vechi regionalism care inseamna "a cotrobai", "a scotoci", "a scormoni".

     CRANGASI - Etimologia este evidenta. Candva aici era o prelungire din Codrul Vlasiei - un crang. Aici traiau, normal, crangasii.

    DAMAROAIA - Aceasta mosie parcelata a apartinut boieroaicei Maria Damaris.

     DEALUL SPIRII - Dupa numele doctorului Spiridon Kristofi (de i se mai zicea si "Spirea"), care a ridicat in 1765 pe Dealul lupestilor o biserica (Spirea Veche).

     DRISTOR - Vine de la breasla piuarilor care si-au avut satul in aceasta parte a Bucurestilor. Asezarea mesterilor piuari care se numeau «darstari», «darsta» fiind piua din piatra folosita la fabricarea postavului si dimiei. Piuarii fabricau «darste» si pentru sutele de mori de pe cursul Dambovitei, care timp de sute de ani au fost prezente cotidiene, de mare relevanta economica pentru targul Bucurestilor.

     DRUMUL TABEREI - Tudor Vladimirescu intrand in Bucuresti pe la vest in anul 1821, isi aseaza aici tabara de panduri.

      FERENTARI - Paradoxal, Ferentariul are cea mai rafinata origine a numelui: vine din latina "Ferentarius" -  Soldat din infanteria usoara a legiunilor romane. Dupa unele opinii, aici s-ar fi aflat campul de exercitii al ferentarilor din oastea lui Mihai Viteazul.

    FLOREASCA - Dupa numele boierilor care au stapanit locurile respective: Florestii.
        
    GHENCEA - Cuvantul vine din limba turca. Pe vremea fanariotilor, Ghenci-aga era seful arnautilor din garda domneasca. Aici s-a ridicat o biserica. Biserica era a Ghencei.

     GIULESTI - O proprietate boiereasca: a Julestilor.

     LIPSCANI - Cuvantul vine din limba slava - Lipsk, Lipsko ("locul cu tei"). Acest "loc cu tei" este Leipzig (Lipsca). Negustorii veniti in Bucuresti cu lucruri aduse de la targul din Leipzig se numeau, evident, Lipscani.

     MILITARI - In secolul 19 aici era zona de instructie militara, probabil si o garnizoana. O vreme a functionat aici "Pirotehnia Armatei".

   PANTELIMON - Isi ia numele dupa Manastirea Sf. Pantelimon. In greaca "pan" inseamna "tot" si "éléïmon" inseamna mila. Panteleimon = cel milostiv, intreg-milostivul.

    RAHOVA - Aici e simplu. Numele e relativ nou si vine de la Calea Rahovei una dintre cele cinci artere botezate in secolul 19 spre aducere aminte a Razboiului de Independenta: Calea Grivitei, Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Victoriei si Calea Dorobantilor.

  SALAJAN - Un nume si mai nou. Nu vine de la Salaj, ci vine de la Leon Szilaghi cunoscut si sub numele de Leontin Salajan.

  TITAN - Isi ia numele de la fabrica de ciment "Titan" construita la inceputul secolului XX.

   VITAN - De la D. Papazoglu aflam ce-i ala un vitan: "În ocolul orasului, spre nord, este câmpia Vitanului, unde vitele orasenilor îsi aveau pasciunea".

12 comentarii:

Mircea Florescu spunea...

Foarte interesant articolul. Daca la unele denumiri aveam o vaga banuiala de unde vine denumirea, la altele chiar nu stiam. Felicitari pentru documentatie.

Irina spunea...

Mi-a placut articolul, este interesant. Chiar nu stiam de unde provin toate numele.

Ariel spunea...

Mircea F: Multumesc frumos!

Ariel spunea...

Irina, ma bucur ca ti-a placut articolul.

Flor de Maio spunea...

Olá Ariel,
Muito interessante seu post!
Bjs :)

Ariel spunea...

Hi, Flor de Maio
Thank you read my article
Kisses

Jane and Lance Hattatt spunea...

Hello Ariel:
We loved your video and found your descriptions of the districts most interesting.

We live in Brighton in the UK and Budapest in Hungary and have visited Romania a few times. We should like to know more.

We have signed up as Followers!

Sandra Baptista spunea...

Hello Ariel! How are you? Thanks for visiting my blog! I really enjoyed your blog too! Very good! Congratulations!
Hugs from Brazil:))

Ariel spunea...

Jane and LAne: Hi,
I am glad that you find my blog and you like it. You have a very interesting blog, too.
I liked very much. If you want to know more about Bucharest, I will writte again to my blog, but you if want much detail, you can writte to me to my email adress: atlantis.ariel@yahoo.com.
If you came again here again, give me a sign and I will recomand what see here.
Thank you for visiting my blog.

Ariel spunea...

Hi, Sandra, THank for visiting my blog!
I will expecting soon to visiting my blog. I so am glad that you liked.

IULISA spunea...

Foarte interesant articolul tau .

Ariel spunea...

Ma bucur ca ti-a placut.