Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

31 ianuarie 2011

Contele de Saint-Germain

    
        Este posibil ca un om sa poata atinga nemurirea - să trăiască pentru totdeauna? Aceasta este afirmaţia uluitoare a unui personaj istoric cunoscut sub numele de contele de Saint-Germain.
   El a apărut de multe ori a lungul istoriei - chiar atât de recent ca în anii 1970 - întotdeauna pare a fi de aproximativ 45 de ani. Cine era acest om misterios? Sunt poveşti de legenda nemuririi sale simple şi folclor? Sau este posibil ca el chiar a descoperit secretul de a învinge moartea? Saint-Germain primul a intrat în importanţă în înalta societate a Europei în 1742. Astfel, el tocmai se intorsese de la curtea sahului Perisiei unnde petrecuse cinci ani de zile si  unde a invatat meseria de bijutier.
    Adevarat"cosmopolit al misterului", contele de Saint-Germain, a fost un aristocrat de origine necunoscuta din secolul al XVIII-lea. Dispunea de o mare avere si frecventa cercuri sociale inalte. Era renumit pentru arta cu care conversa si un muzician priceput. Sugera ca avea o varsta de ordinul secolelor si ca stapanea procesul fabricarii diamantelor. Nu manca niciodata in public, era ambidextru si, in masura in care se putea cunoaste acest lucru, traia intr-un celibat desavarsit.
 A servit ca diplomat secret intre Franta si Anglia si este posibil sa fi jucat un rol important in francmasonerie. El vorbea fluent mai multe limbi, inclusiv limba franceză, germană, olandeză, spaniolă, portugheză, rusă şi engleză, şi a fost mai familiar cu chineza, latina, araba- chiar antice greceşti şi sanscrita. A fost prieten intim cu Maria Antoaneta, Ecaterina cea Mare, Voltaire, Rousseau, Mesmer si Casanova. S-a ocupat printre altele cu tehnologia materialelor si textilelor ca si cu alchimia, la fel ca multi intelectuali ai vremii, cum ar fi Isaac Newton. Acestea sunt fapte istorice stabilite, documentate cu ajutorul importantei colectii de relatari contemporane din aceasta carte.
       Mai putin intelese sunt unele dintre povestile bizare care au circulat despre contele cel amagitor: arata intotdeauna cam de patruzeci de ani, aparea din cand in cand pe neasteptate dupa moartea sa oficiala (pe 27 februarie 1784), facea profetii exacte, lipsite de ambiguitate, putea sa transmute materia si sa se teleporteze spontan in locuri indepartate. Teosofii l-au considerat pe Saint-Germain drept unul dintre nemuritorii ascunsi care manipuleaza istoria. In secolul al XX-lea, diferite miscari pseudo-spirituale l-au ridicat la statutul de semizeu, de"Maestru inaltat". Exista probabil o explicatie rezonabila pentru unele dintre anomaliile din povestire. Multe dintre memoriile lui Saint-Germain au fost scrise la ani distanta de la evenimente si, fara indoiala, infrumusetate in momentul in care au fost redate. El a fost in legatura cu mai multi aristocrati cu nume similare, ceea ar putea explica
zvonurile referitoare la ubicuitate. De asemenea, contele a fost tinta unor comentarii ironice. Voltaire spune cu sarcasm ca Saint-Germain este "un om care stie totul si nu moare niciodata", expresie pe care unii au luat-o, din nefericire, literal. (Este de presupus ca Voltaire a vrut sa spuna ca era imposibil sa fie facut sa taca!).
     Un comedian parizian contemporan pe nume Gower avea un intermezzo popular in care contele spunea povesti si mai extravagante, inclusiv ca l-a sfatuit pe Iisus si este posibil ca unele dintre aceste gaguri sa se fi amestecat in memoria populara cu povestile exagerate care circulau deja pe seama acestuia. Apoi sunt impostorii. In 1760, in timpul unei calatorii in Elvetia, Casanova a pretins ca este contele. Aleister Crowley a flirtat cu ideea de a se deghiza in Saint-Germain.
       Saint-Germain a fost legat de formarea mai multor societăţi secrete, inclusiv Rosicrucieni, francmasonii, Societatea de Brothers asiatice, Cavalerii Luminii, Illuminati şi Ordinul Templierilor. A perfectionat tehnica de pictura pe bijuterii, parea un om foarte bogat dar nimeni nu i cunoastea cu adevartat valoarea averii sale, canta foarte bine la vioara, era un pictor desavarsit, cina de multe ori cu prietenii sai, deoarece el se bucura de compania lor, dar rareori a fost văzut să mănânce alimente în public si in genereal manca o dieta bazata pe fulgi de ovăz.
      In 1740 a devenit un diplomat de încredere în curtea regelui Louis XV al Franţei, îndeplinind misiuni secrete pentru el în Anglia si se presupune si invers.
      În 1762 el a călătorit în Rusia, unde se spune ca a fost complice la o conspiraţie, ce urmarea punerea pe tronul Rusiei a Ecaterinei cea Mare. El l-a sfătuit mai târziu pe comandantul fortelor armate imperiale ruse in legatura cu tehnici militare, în războiul împotriva Turciei  - care de alftfel a si fost câştigat de rusi.      
    În 1774 sa întors în Franţa, când Ludovic al XVI-lea şi Marie Antoinette (foto dreapta) au ocupat tronul. El ar fi avertizat-o pe Marie Antoinette ca in 15 ani va veni revolutia franceza.
     În 1779 a plecat la Hamburg, Germania, unde sa împrietenit cu Prinţul Charles de Hesse-Cassel. Pentru următorii cinci ani, a trăit ca pe un oaspete în castel domnitorului la Eckernförde. Din registrele locale, Saint-Germain a murit pe 27 februarie 1784.
   
Înapoi din morţi
   Pentru orice muritor de rând, acesta ar fi sfârşitul poveştii. Dar nu pentru contele de Saint-Germain. El va continua să fie văzut-a lungul secolului 19-lea şi în secolul 20!
      În 1785 el a fost văzut în Germania, cu Anton Mesmer, hipnotizator pionier. (Unii susţin că de fapt Saint-Germain a fost cel care i- a dat lui Mesmer idei despre hipnotism şi magnetism personal.)
        In înregistrările oficiale ala Masoneriei, se arată că ei l-au ales pe Saint-Germain ca reprezentant al lor pentru o convenţie în 1785.
        După luarea in inchisoarea Bastille a contesei d'Adhemar,  în timpul Revoluţiei Franceze din 1789, aceasta spus ca a avut o conversaţie de lungă durată cu contele de Saint-Germain. El ar fi spus de viitorul imediat Franţei, ca în cazul în care el ştia ce avea să vină. În 1821, ea scria: " L-am vazut Saint-Germain din nou, de fiecare dată spre uimirea mea l-am văzut când regina [Antoinette] a fost ucisa, pe 18 Brumar, în ziua următoare murea Duke d  Enghien, în ianuarie, 1815, şi în ajunul de asasinarii ducelui de Berry. " Ultima dată când l-am văzut el a fost in 1820 - si de fiecare data el părea a fi un om nu mai în vârstă decât la mijlocul lui-40 de ani.”
     După 1821, Saint-Germain a luato altă identitate. În memoriile sale, Albert  Vandam spunea ca a întâlnit un om care semana izbitor cu contele de Saint-Germain, dar care a purta numele de Majore Fraser. Vandam spunea "A trăit singur şi niciodată nu a făcut aluzie la familia lui. Mai mult decât atât el a fost generos cu banii, deşi sursa din averea sa a rămas un mister pentru toată lumea. Poseda cunostinte incredibile despre toate ţările din Europa, din toate perioadele timpului. Memoria lui era absolut incredibila şi, destul de curios, el a lasat de multe ori ascultătorilor săi să înţeleagă faptul că el a dobândit cunostintele sale din altă parte decât din cărţi. " La un moment data Majore Fraser disparut fara urma. 
   Şi în 1897, celebra cântăreaţa franceza Emma Calve (foto stanga) a primit o dedicatie, un portret cu autograf de la Saint-Germain.    
        

     In 1972 la Paris, un personaj ciudat pe nume Richard Chanfray a apărut la televiziunea publica franceză si intr-un spectacol a transformat plumbul in aur, sustinand ca este contele de Saint-Germain. Mai sustinea ca are aceste cunostinte de are de la un individ pe care l-a cunoscut in trecutul sau, un personaj misterios, jurand ca nu i va dezvalui nicioadata identitatea lui. In afara pe aceasta transformare avea puterea de a si aminti vietile anterioare, pretindea ca stie secretul nemuriri – reusind sa puna pe picioare un caine care era deja mort.(foto jos). A devenit in scurt timp foarte bogat iar celebra cantareata franceza Dalida a devenit iubita lui, cu toate ca la data cand s-au cunoscut aceasta era casatorita. Datorita decaderii in 1983 s-a sinucis, ingerand medicamente si totodata, inhaland gazele de esapament ale masinii sale.


    Deci, cine a fost Contele Saint-Germain? A fost un alchimist de succes care a descoperit secretul vieţii veşnice? Era un călător în timp? Sau a fost el un om foarte inteligent a cărui reputaţie a devenit o legendă fantastica? Un agent secret al iluminatilor? Sau o farsa perpetuata de o serie irelevanta de sarlatani?

Niciun comentariu: