Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

22 decembrie 2011

Sarbatoarea Craciunului pe glob




Traditiile de Craciun sunt multe si difera de la tara la alta. Unele se aseamana cu cele din Romania, alte par de-a dreptul bizare. In orice colt al lumii insa, sarbatoarea Nasterii Domnului este un moment in care familia petrece impreuna in fata unei mese imbelsugate. Indiferent cât de diferite sunt pregătite, Sărbătorile din această perioadă a anului, sunt printre singurele care unesc creştinii din întreaga lume. De multe ori, obiceiurile nu coincid nici măcar la nivelul unei regiuni, cu atât mai puţin la nivelul mai multor state.

In Finlanda familiile se reunesc pentru a petrece Craciunul, cea mai importanta sarbatoare a anului. Seara, in jurul orei 17.00, familiile pleaca la biserica pentru slujbe speciale in care se aprind lumanari la mormintele celor dragi. Imaginea miilor de lumanari ce lumineaza noaptea este una pe care cu greu o poti uita.
In Ajunul Craciunului, copiii asteapta sosirea lui Mos Craciun care pune mereu aceeasi intrebare: `Sunt cumva copii cuminti aici?`. Raspunsul entuziasmat este, bineinteles, acelasi `Da`! Mosul are o desaga plina de cadouri, iar in timp ce `slujitorii` lui il ajuta sa le imparta, el povesteste celor mici despre calatoria grea pe care o face din Laponia.

În Islanda, ţara gheţii şi zăpezii, vin treisprezece Moşi Crăciuni! Cu treisprezece zile înainte de Crăciun, primul Moş Crăciun coboară din munţi, ocoleşte fiecare casă şi apoi pune dulciuri în ghetuţele copiilor, în vreme ce aceştia dorm. Dacă au fost cuminţi, copiii primesc dulciuri, mandarine, lozuri în plic (scratch cards), iar, dacă au fost răi, sunt recompensaţi cu un cartof. A doua zi, cel de-al doilea Moş vine în oraş şi tot aşa până la 25 decembrie când primul Moş se întoarce la casa lui din munţi, pe 26 cel de al doilea şi tot aşa până pe 6 ianuarie. Ziua de 6 ianuarie este numită şi 'Al treisprezecelea' şi este considerată de islandezi ultima zi de Crăciun pentru că, în această zi, ultimul Moş Crăciun se întoarce la casa lui.

În Suedia, cea mai importanta zi este Ajunul Crăciunului. O masă specială este pregătită pentru Ajunul Crăciunului - şuncă, peşte şi fasole - aceasta este şi prilejul cu care rudele îşi fac daruri. Mulţi suedezi merg la biserică în dimineaţa zilei de Crăciun. Crăciunul se numeşte la suedezi Jul şi este urmat de alte sărbători. Moşul are pe aceste meleaguri o înfăţişare diferită: el este reprezentat ca un pitic îmbrăcat în roşu, cu barbă albă, mare amator de orez cu lapte, tradiţionala mâncare suedeză de Crăciun.

Danezii au o modalitate mai puţin întâlnită de a împărţi cadourile: se adună toţi ai casei în jurul bradului, şi cel mai vârstnic ia un cadou pe care-l dă celui destinat care ia, la rândul său, un altul şi-l dă persoanei pentru care a fost pregătit şi aşa mai departe.

În Elveţia, Samichlaus (Moş Crăciun) are întotdeauna sarcina grea de a aduce şi pomul de Crăciun în casele oamenilor. Acest obicei se păstrează încă din 1775. O altă tradiţie a elveţienilor este 'Parada ridichilor luminate', obicei preluat de la mexicani. Copiii ajutaţi de părinţi se înarmează cu ustensile specializate şi scobesc cu mare grijă câte o ridiche mare de lună, alb-violet, pe care apoi o împodobesc cu diferite crestături şi forme.
Crăciunul în Alaska
Pentru creştinii din acest tărâm îngheţat, Moş Crăciun vine tot pe 25 decembrie. Se fac vizite, să împarte mâncare, se decorează casele cu instalaţii de lumini şi se merge la colindat. Grupurile de colindători primesc, de la gazde, prăjituri, gogoşi, bucăţele de somon afumat, plăcinte de peşte sau dulciuri. De obicei, copii mai mici din aceste grupuri duc o stea colorată, montată în vârful unui băţ cât mai lung,pentru a fi văzuţi de la depărtare.
Crăciunul în Rusia
Dacă până acum 20 de ani Crăciunul nu era recunoscut de comunişti, în ultima vreme, ruşii au început să înlocuiască concertele religioase de Sărbători cu un Festival al Iernii, într-un stil mai modern, pe placul tinerilor. Au rămas însă şi obiceiuri păstrate atât în Moscova, cât în special, în zonele rurale. Aici, creştinii postesc până pe 6 ianuarie, întrucât majoritatea merg ce calendarul creştin-ortodox vechi.
După cele 39 de zile în care au spus rugăciuni şi nu au mâncat produse lactate sau provenind de la animale, începe un festin, în care se pregătesc 12 feluri de mâncare, în cinstea fiecărui apostol, din peşte, borş, cârnaţi sau fructe uscate. În prima zi de Crăciun, lumea merge la biserici, decorate cu flori şi instalaţii luminoase.



Crăciun pe ritm de raggae
În Jamaica, toate colindele sunt cântate pe ritm de raggae, chiar şi cele clasice sunt adaptate stilului jamaican. În loc de cină, cea mai importantă masă de Crăciun este cea de prânz, ocazie cu care se pregătesc mâncăruri din carne de pui, bou şi capră, ore şi legume. 
Masa de Craciun in Cuba
Masa traditionala inseamna pentru cubanezi friptura de porc, fasole neagra servita cu orez si plante traditionale (Yuca) sub forma de piure. Familiile numerose se reunesc si, intr-o groapa sapata in pamant si plina de carbuni acoperiti cu frunze de bananier, frig un porc intreg. Familiile (care in Cuba includ rudele de toate gradele) petrec toata noaptea pe muzica traditionala.

Un Crăciun la tricou, în Australia
Chiar dacă în această perioadă temperaturile ajung până la 30 de grade, atmosfera de Crăciun nu cunoaşte intimidare. În ceea ce priveşte masa tradiţională, aceasta include friptură de curcan şi de porc. De regulă, desertul este format dintr-o plăcintă de prune în care se pune un mic răvaş, care să aducă noroc celui care-l găseşte.
Din 1937, în Melbourne a apărut o nouă tradiţie pentru ajunul Crăciunului. Australienii se strâng în diferite zone ale oraşului şi cântă colinde. Fiecare persoană are aprinsă o lumânare, iar evenimentul este cunoscut sub numele de "Carols by Candlelight".

Crăciunul pe plajă, în Noua Zeelandă
 Şi aici, temperaturile ridicate schimbă obiceiurile de sărbători. Crăciunul este combinat cu vacanţa de vară, iar familiile obişnuiesc să plece la plajă. Personajul cel mai iubit de copii este Tata Crăciun, îmbrăcat în haina roşie. În ultimii 30 de ani acesta a început să fie cunoscut sub numele de Moş Crăciun şi seamănă tot mai mult cu varianta americană a personajului.
Primele tradiţii de Crăciun în Noua Zeelandă au apărut odată cu coloniştii englezi, din secolul 18. Cina tradiţională este formată din friptură de curcan, cu legume şi sos, iar la desert se pregăteşte o budincă specială, preparată din bezea, kiwi, căpşuni şi frişcă. Pentru că aici nu cresc brazi, copacul decorat de Crăciun poartă numele de "Pohntokawa".

In China ziua de 25 decembrie nu este o sarbatoare legala. Un mic procent de chinezi se considera neoficial crestini si il sarbatoresc in privat. Dar multi altii care nu se considera crestini au adoptat unele dintre obiceiuri, cum ar fi cadourile, felicitarile, decorarea casei etc. Ornamentele pentru “Brazii Luminii” sunt facute din hartie si au forme de flori, lampioane si siraguri. In speranta ca Dun Che Lao Ren (Mos Craciun cel Batran) vine si pe la ei, copiii aseaza langa brad ciorapi din muselina, o tesatura fine din matase si bumbac.

In Japonia, doar 1% din populatie crede in Isus si nu este o sarbatoare nationala. Cu toate acestea, cei mai multi janonezi sarbatoresc Craciunul. Decoreaza magazinele, casele, isi ofera cadouri, mananca o prajitura specifica sarbatorii, cu capsuni si crema de vanilie. Ba chiar au si un calugar budist, Hotei-osho, care joaca rolul lui Mos Craciun. Copiii trebuie sa fie cuminti pentru ca se spune ca el are ochi si la ceafa si ii urmareste tot timpul. Nu toti copiii il agreaza pe Hotei-osho si cred ca Mos Craciun si renul cu nasul rosu le aduc cadourile.

Desi doar 3% din populatie este crestina, in India Craciunul este o sarbatoare nationala. Insusi presedinta tarii Pratibha Devisingh Patil il serbeaza. Elevii si studentii au o vacanta cu ocazia Bada Din (ziua cea mare de Craciun). Din cauza climei si temparaturiilor ridicate, in locul brazilor ei decoreaza copacii de mango sau banane cu felinare. Umplu bisericile cu Poinsettia, niste flori rosii la noi denumite Craciunite. Ofera cadouri atat apropiatilor, cat si saracilor. In sudul Indiei, crestinii pun mici lampi pe acoperisurile si peretii caselor, la fel cum fac hindusii in timpul festivalului Diwali. 

Evreii din Israel sarbatoresc Hanukkah in locul Craciunului crestin. Dar in teritoriile palestiniene si nu numai (Bethleem, Nazaret) exista o minoritate de crestini care sarbatoresc Craciuniul.


Mexicanii au multe traditii comune cu populatia din Spania. Sarbatoarea de Craciun se numeste La Posada si incepe pe 8 decembrie cu “Imaculata Conceptie”. Timp de 9 zile, grupuri de oamenii se plimba din casa in casa purtand imaginea Mariei cu Iosif cautand un adapost pentru nasterea lui Isus. La fiecare casa unde se opresc participa la
jocul cu Pinata, o jucarie atarnata de un copac, umpluta cu fructe si dulciuri, pe care copiii trebuie sa o sparga prin lovituri. Simbolul Craciunului este floarea rosie a Craciunitei. Copiii cuminti primesc cadouri de la Cei 3 Magi pe 6 ianuarie. Au liber de la scoala in aceasta zi.

Tradiţie neobişnuită în Portugalia
În dimineaţa zilei de Crăciun, la masă se pun farfurii şi tacâmuri suplimentare, pentru sufletele persoanelor decedate din familie. Se pun porţii de mâncare pentru acestea, astfel încât să aducă binecuvantare şi noroc pentru anul următor.
Pe 24 decembrie, copiii aşează încăltămintea lângă şemineu, în care pun morcovi. Scopul lor este de a-l atrage pe calul Bătrânului Înţelept care le va aduce, peste noapte, cadouri şi dulciuri. În noaptea de Crăciun familiile merg la Biserică pentru o slujbă specială, ce poartă numele de "Missa do galo".

Crăciunul în Slovacia
Brazii se împodobesc, de obicei, în Ajunul Crăciunului. Se merge la biserică, iar după slujbă se serveşte şi tradiţionala cină. Felurile de mâncare consistă în două feluri principale: supă şi saladă de cartofi şi peşte. Ca desert se serveşte "Lok'e", un desert pregătit din orez, stafide şi mac. După masa de Crăciun se împart şi cadourile.
 
Libanezii plantează boabe de grâu în ghivece, cu o lună înaintea Crăciunului, pe care le amplasează, în seara sfântă, sub brad sau alături de montajul de Crăciun, constând în reconstituirea scenei Naşterii Mântuitorului. Fiindcă australienii nu au zăpadă, Moşul nu poate veni cu sania trasă de reni, aşa că aceasta a fost înlocuită de o caleaşcă cu opt canguri.

Cum se spune "Sărbători Fericite" sau "Crăciun Fericit" în:

China (cantoneză): Gun Tso Sun Tan'Gung Haw Sun

Rusia: Pozdrevlyayu s prazdnikom Rozhdestva is Novim Godom

Franţa: Joyeux Noel

Grecia:
Kala Christouyenna

Irak:
Idah Saidan Wa Sanah Jadidah

Italia:
Buone Feste Natalizie

Polonia:
Wesolych Swiat Bozego Narodzenia or Boze Narodzenie

Spania:
Feliz Navidad

Turcia:
Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun

Vietnam:
Chuc Mung Giang Sinh

Indonezia:
Selamat Hari Natal

Hawaii:
Mele Kalikimaka ame Hauoli Makahiki Hou

Etiopia:
Melkin Yelidet Beaal

4 comentarii:

nora damian spunea...

Frumoasă postare :)

Crăciun fericit!

Tiberiu spunea...

Crăciun Fericit întru mulţi an!

Ariel spunea...

Nora si TIberiu": Craciun Fericit!
SI multumesc pentru vizita.

Anonim spunea...

Cele mai bune oferte de zbor , asigurari medicale, city breaks , cazari individuale si servicii de viza, puteti gasi garantat accesand www.flysky.ro !