Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

18 iulie 2011

Pepenele verde


Istoric
Pepenele rosu a fost cultivat pentru prima data in Egipt. Era un fruct foarte cautat in Egipt. Unele hieroglife sugereaza ca era pus in mormintele unor faraoni. Se crede ca pepenele era atat de ravnit de egipteni datorita continutului ridicat de apa. Hidratarea oferita de pepene este probabil motivul pentru care era privit atat de bine, in conditiile unei temperaturi foarte ridicate, lipsei apei si desertului. Multi oameni depindeau de pepeni ca sursa primara de apa. Pentru ca, pepenele este de fapt 92% apa. Beneficiile asupra sanatatii sunt recunoscute de multi ani. Acestea nu reprezinta o descoperire recenta.
O felie de pepene este cea mai buna metoda de a-ti potoli setea intr-o zi torida. Insa, dincolo de efectul de hidratare, acest fruct este o sursa ideala de antioxidanti, substante care ne apara de boli severe: cancer, afectiuni cardiace sau renale.
  Continutul mare de apa il recomanda ca diuretic pentru tratamentul rinichilor si aparatului urinar;
  Enzimele si acizii organici au efecte de dezintoxicare puternica, ceea ce recomanda pepenele rosu pentru cei cu o alimentatie incarcata de toxine;
  Licopina, substanta cu efect antioxidant si reglator imunitar, recomanda pepenele rosu in mod special persoanelor cu un grad mai ridicat de uzura a organismului, batranilor.

Miez  seminte coaja
Pepenele rosu este o bogat in potasiu, element care regleaza valorile tensiunii arteriale, previne accidentele vasculare cerebrale si pierderea de masa osoasa, reduce riscul formarii de calculi (pietre) la rinichi. Daca suferiti de astm, osteoartrita sau artrita reumatoida, pepenele este „tratamentul“ ideal pe timpul verii, datorita continutului bogat in vitaminele C si A.
Acest fruct dulce si zemos este bogat si in licopen (pigment natural, care da culoarea rosie si care este un puternic antioxidant). Din moment ce pepenele are un continut ridicat de apa (96%) si putine calorii, el poate fi inclus in dieta noastra zilnica, mai ales daca dorim sa scapam de kilogramele in plus sau de celulita. Nutritionistii spun ca cine mananca peste trei felii de pepene pe zi (o felie de pepene cantareste, in medie, 300 de grame) isi va imbunatati vizibil starea de sanatate.

Vitamine si minerale
Pepenele in totalitatea lui este o sursa de multivitamine. O portie cat doua cesti reprezinta o sursa excelenta de vitamina A, B6 si C.
Vitamina A intalnita in pepenele rosu prezinta o importanta deosebita pentru sanatatea ochilor.
Vitamina B6 continuta de pepenele rosu este folosita de organism pentru a produce substante chimice la nivelul creierului, precum serotonina, melatonina si dopamina, care ajuta corpul in combaterea anxietatii si panicii.
Vitamina C ajuta la intarirea sistemului imunitar si il ajuta sa ne protejeze impotriva infectiilor si virusilor si este cunoscuta pentru stimularea acestuia si protectia impotriva radicalilor liberi.
Potasiu
O portie cat doua cesti furnizeaza si potasiu, un mineral imperios necesar pentru mentinerea echilibrului de apa din corp si interiorul celulelor.
Persoanele care au un nivel scazut de potasiu pot experimenta carcei sau crampe musculare. Doua cesti de pepene au putin sub 10 procente din doza zilnica recomandata de potasiu.

Atentie! Nu aruncati semintele sau coaja. Semintele sunt o sursa excelenta de proteine si minerale: 100 de grame de seminte contin magneziu - 139 mg, calciu - 6 mg, potasiu - 20 mg, fier - 44 mg, fosfor - 82 mg si zinc - 74 mg. Coaja este bogata in siliciu (asigura buna functionare a pancreasului si fortifica sistemul osos) si clorofila (are proprietati detoxifiante, antibactericide si antifungicide). Daca aveti probleme cu digestia, evitati sa combinati in cadrul aceleiasi mese pepenele cu alimente prajite, oua sau mezeluri, deoarece ati putea avea greata, varsaturi sau diaree.
Si pepenele galben este benefic pentru sanatatea noastra. El are un continut bogat de apa (90%), potasiu, vitamina B6, fibre alimentare si niacina (vitamina B3). Mai mult, pepenele galben este lipsit de colesterol si grasimi, fiind recomandat persoanelor cu boli cardiace.
Sfat
Datorita continutului ridicat de vitamina C, pepenele este recomandat si copiilor, deoarece le intareste sistemul imunitar, aparandu-i de multe boli. Copiii pot consuma pepenele felii sau sub forma de suc. Spre deosebire de sucurile naturale din citrice, sucul de pepene are o aciditate scazuta, motiv pentru care nu este agresiv pentru stomacul celor mici. Sucul poate fi facut cu ajutorul unui blender sau prin pasarea bucatilor de pepene.

Efectele benefice ale dietei cu pepene verde asupra siluetei se datoreaza faptului ca:
  Pepenele este usor de digerat, datorita proportiei mari de apa;
  Valoarea nutritiva a pepenelui rosu este aproape nula, dat fiind cantitatea mica de glucoza pe care o contine, fata de volumul lui, asa incat nu tine de foame;
  Cantitatea de apa consumata si trecuta prin rinichi in combinatie cu glucoza face din consumarea pepenelui rosu un minunat mijloc de spalare a rinichilor.
  Restrictii in cura de tratament cu pepene verde:
  Contraindicat persoanelor cu insuficienta renala, datorita excesului de lichid din organism;
  Contraindicat la persoanele cu digestie dificila asocierea la aceeasi masa de pepene verde cu prajeli, fripturi, conserve.. pentru ca se poate produce indigestie;
  Contraindicat persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, deoarece abuzul de lichide poate face sa scada tensiunea, primejduind starea bolnavului.

Concluzia este ca o cura de minimum zece zile lunar cu pepene verde are efect de dezintoxicare, de reglare hormonala si imunitara a organismului uman.


4 comentarii:

Mircea Florescu spunea...

Pe langa aceste proprietati mai este si gustos, ceea ce este minunat

Liliana Lucki spunea...

Un día a la semana, como único alimento, es mas que

bueno.Maravilloso en todo sentido y muy rico.

En verano es ideal. Desde Argentina saluda, Liliana

Darwin Bruno spunea...

Se ve delicioso. Linda imagen. Buen texto. Un gusto visitarte. Te envío un cordial saludo.

Vera spunea...

Nici vara n-ar mai fi vară, fără pepenele verde!