Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

13 februarie 2011

EVA PERON, o personalitate covarsitoare

  Evita a avut o viata tumultoasa si captivanta. Starneste pasiuni, simpatii, dar si uri, antipatii. Incalca regulile, dar le respecta in acelasi timp. Cu toate ca era frumoasa, Evita impresiona mai ales prin energia personalitatii sale. Avea atitudine. Era inteligenta. Stia sa se impuna. Stia sa fie puternica. Stia cand e cazul sa fie sensibila.
         “Ca orice femeie, sunt mult mai puternica decat par”  - EVA PERON
       Nascuta la 7 mai 1919, in colonia agricola  La Union,  un orasel din apropiere de Los Toledos, pe numele sau real, Maria Eva Duarte a fost fiica nelegitima a unei servitoare din Pampas - imensa campie fertila din centrul Argentinei - si a unui proprietar de terenuri, destul de bogat. La inceput, fetita este crescuta la ferma, impreuna cu surorile eibastarde, separat de copiii legitimi. Dupa moartea tatalui, intr-un accident de circulatie, se muta impreuna cu mama in oraselul Junin, unde deschid o pensiune familiala. Surorile mai mari se marita cu clienti ai localului
        María Eva Duarte a avut o viata tumultoasa si captivanta. Starneste pasiuni si simpatii, dar si uri si antipatii. Incalca regulile, dar le si respecta in acelasi timp. Viata unei personalitati, atat de remarcante, nu putea fi una obisnuita. Evita cea umana isi periplul prin viata ca un sex-simbol pentru a se face mai tarziu remarcata politic. La numai 15 ani fuge de acasa In Buenos Aires impreuna cu amantul sau cantaretde tangouri, insurat - pe nume Augustine Magaldi , care-i promite ca o va face actrita. Parasita de acesta, Evita ajunge sa-si castige existenta prin metode mai mult sau mai putin promiscue, intretinand legaturi sexuale cu diversi barbati. Obtine pana la urma si roluri in piese de teatrusi filme. In anul 1940, capata o slujba modesta la postul de radioprivat Radio Belgrano. Ambitioasa si tenace, dobandeste o emisiune proprie. Surprinzator, cucereste o popularitate atat de mare, incat este supranumita "Senorita Radio”.
      Desi farmecele ei au starnit pasiuni in multi barbati, Eva il cunoaste la 24 de ani pe viitorul sau sot Juan Peron, colonel si ministru de razboi de care se indragosteste cu o pasiune nebuna. A fost devotata acestuia, standu-i alaturi la bine si la rau. In autobiografie. Eva  Duarte sustine ca il “diviniza” pe sotul sau.  Trei ani mai tarziu, apare momentul decisiv din viata ei. In iunie 1943, ofiterii  favorabili dictaturilor fasciste din Europa preiau puterea, pentru a impiedica guvernul democratic argentinian sa angajeze tara alaturi de aliati. Este instaurata o junta, in sanul careia postul de subsecretar de stat si ministru de razboi este ocupat de colonelul Juan Domingo Peron, care luptase in Italia si vazuse cum isi facuseloc in frunte Mussolini.
        Astel, la 22 ianuarie 1944, cu ocazia unui concert organizat in scopul colectarii de fonduri pentru victimele unui cutremur, o cunoaste pe Eva, care face o mare pasiune pentru el.  Ii devine amanta si, totodata, aliata indispensabila, prin interventiile radiofonice. La randul sau, Peron este cucerit iremediabil de gratiile sale si de personalitatea deosebita a Evei. “Era o femeie cu o infatisare fragila, dar cu o voce puternica, par lung, blond, lasat pe spate si ochii aprinsi”, povesteste acesta despre femeia care l-a fermecat. Eva devine amanta colonelului si ministrului de razboi Juan Peron.  Povestea de iubire dintre cei doi a fost una controversata mai ales ca cei doi proveneau din clase sociale diferite, Eva fiind fiica unei menajare.
       Cu toate ca era frumoasa, Evita impresiona mai ales prin energia personalitatii sale. Avea atitudine. Era inteligenta. Stia sa se impuna. Stia sa fie puternica. Stia cand e cazul sa fie sensibila. Stia sa plece urechea ca nimeni altul la nevoile clasei muncitoare cu care simpatiza. Cu toate acestea, unii aristocrati ii evitau prezenta.


         Cea care se proclama “una din popor” se prezenta in fata acestuia exercitandu-si calitatile oratorice in haine elegante, insotite de bijuterii valoroase, uneori extravagante. Rochiile sale de seara cu care se prezenta la diverse evenimente importante starneau invidie si admiratie. Se spune chiar ca atata timp cat a fost prima doamna a tarii, obisnuia sa viziteze orasele sarace in costume Dior.
           In anii '40 si '50, in mare parte datorita ei, atentia intregii lumi politice a acelei perioade s-a indreptat asupra Argentinei. Cand Juan este arestat, Eva, devenita o voce a radioului, profita de popularitatea ta in randul poporului, provocand o adevarata greva care a condus la eliberarea acestuia. Eva devine sprijinul politic numarul 1 a Lui Peron. Era nu femeia din spatele unui om mare, ci cea de langa el si are o contributie importanta in numirea acestuia ca presedinte a Argentinei. Gurile rele spun ca energia si forta sa erau atat de covarsitoare incat manipula cu o usurinta extraordinara pe cei din jur si chiar si pe viitorul sau sot. O mare de oameni au aplaudat insa emotionati si incantati cand in 1945 cei doi s-au casatorit legitim, unindu-si destinele pentru eternitate.                      
         Peron a avea o personalitate dubla, iar eu a trebuit sa ma adaptez lui. Cateva zile pe saptamana sunt Eva Peron, sotia Presedintelui, a carei munca este simpla si agreabila si in cea mai mare parte a timpului sunt Evita, sotia celui care conduce oameni care si-au indreptat catre el toata increderea, speranta si iubirea”, obisnuia sa spuna aceasta.   

    In  octombrie 1945, se produce o revolutie interna in guvern.  Juan Peroneste fortat sa demisioneze si incarcerat pe o insula izolata.  Eva reactioneaza cu promptitudine. Profita de popularitatea de vedetaradio si lanseaza un apel saracilor, prezentandu-si iubitul drept"aparatorul lor". Reuseste sa provoace o greva generala, care ducegrabnic la eliberarea acestuia. Din dragoste si recunostinta, poate sidin interes politic, o ia de nevasta, la 17 octombrie 1945.  Evita sedovedeste un pretios purtator de cuvant in fata poporului. In continuare,ii este de mare ajutor in cariera politica.  Un an mai tarziu, Peron este ales presedintele Argentinei.  Sustinut demasele populare, cuplul instaureaza o dictatura totala.
          Eva Peron isi cunostea foarte bine calitatile si stia cum sa profite de ele. Avea insa si numeroase defecte. Multi oameni influenti din armata o urau si o considerau avida si insetata de putere. In timpul in care a fost prima doamna a Argentinei, femeile care ii tineau companie si supravegheau ca aceasta sa nu incalce eticheta sau bunele maniere o caracterizau drept infumurata, rautacioasa, capricioasa si ingrozitor de nesigura. Se comporta ca atare.
          Evita era foarte puternica si ambitioasa. Ii ura pe cei bogati care o defaimau si iubea oamenii de rand, saraci, din randul carora provenea caci era fiica unei umile servitoare. A invaluit poporul cu dragostea sa, daruindu-le putere, dragoste, speranta. A simpatizat cu clasa muncitoare si dorinta sa de a imbunatati viata celor nevoiasi era autentica. Se spune chiar ca lua copii vagabonzi de pe strada si ii adapostea in casa pentru a-i imbaia si a-i pune la masa. A pus bazele unei fundatii intru ajutorarea saracilor si a infiintat un partid feminist. A avut o activitate politica foarte bogata. Nutrea in schimb admiratie ascunsa pentru fascisti si impartasea admiratia sotului pentru Italia lui Mussolini, pentru Germania lui Hitler si mai ales pentru Spania lui Franco.
        Pretexteazaca vrea sa impiedice "intoarcerea dusmanilor la conducere" siinstaureaza principiul partidului unic. Organizeaza muncitorii insindicat - de asemenea unic - si multiplica masurile sociale in folosuldefavorizatilor. Eva incepe o campanie in sprijinul copiilor saraci din Argentina. In septembrie 1946, promoveaza o lege in favoarea drepturilor civile pentru femei, printre care se numara si dreptul la vot. ControleazaMinisterul Sanatatii si principalele trei ziare argentiniene. Paturile sociale defavorizate ale populatiei o iubesc, dar este urata de clasa mijlocie si de bogati. Pune bazele unei fundatii cu scopul de a impartihaine, alimente si case sarmanilor. Ideea infiintarii unei case deasistenta sociala este generoasa, dar gurile rele sustin ca acest organcaritativ n-ar fi fost decat un paravan pentru afaceri oneroase. Se spuneca prima doamna a Argentinei nu s-ar fi jenat sa se serveasca din cont pentru sine si pentru sustinerea campaniilor politice ale sotului.              

 Evita Peron, legenda care refuza sa moara
Eva Peron s-a nascut in 1919 si a murit 26 iulie 1952. In Argentina a fost iubita ca nimeni alta. 6 ani din viata a fost prima doamna a acestei tari. A fost adulata precum o zeita. A murit insa in plina tinerete si frumusete, la varsta de 33 de ani, din cauza cancerului ovarian care nu a cedat in fata niciunui tratament. Moartea zeitei blonde a innegurat si indurerat inimile intregului popor argentinian, iar funeraliile dedicate Evei au provocat jale la nivel national. Nu exageram cu nimic daca spunem ca doar in cazul printesei Diana a mai existat o legatura atat de puternica intre o persoana publica si popor.   O asemenea figura legendara nu putea fi lasata sa moara asa usor. S-au nascut filme patimase si biografii peste biografii, personajul sau a fost interpretat de personaje la fel de controversate (Madonna). Au existat chiar guri rele care sustineau ca Eva ar fi dat nastere pe ascuns unui copil desi se stia ca nu a fost niciodata mama. Nilda Quartucci din Buenos Aires, in varsta de 67, sustine ca este fiica ilegitima a acesteia.
       Moartea sa nu a fost deloc cea a unei zeitei. Evita a murit incet, urat, agonizand. Din cauza tratamentelor cu radiatii la care a fost supusa pentru a impiedica raspandirea cancerului, Evita slabise enorm, iar trupul sau devenise numai piele si oase. A fost nevoie de toata maiestria si talentului celui care a imbalsamat-o, Pedro Ara, un misterios doctor spaniol, pentru a readuce trupului frumusetea de dinainte de boala. Procesul de imbalsamare a trupului Evitei a fost similar celui al lui Lenin, pastrandu-se organele interne care in mod normal se indeparteaza.                            
     Dupa moarte, trupul sau, la fel ca si personalitatea sa dominatoare, continua sa bantuie Argentina. Mr. Martinez in romanul sau cronica investigheaza povestea neobisnuita a trupului Evitei si transportul acestuia din Argentina in Italia unde va sta timp de 15 ani si este deshumata si adusa inapoi in Argentina in 1973, dupa o lunga batalie intre fortele politice pentru a intra in posesia trupului: “Trupul ei era un simbol atat de puternic incat fiecare incerca sa-l controleze”, spune acesta.  In mod intamplator oare la moartea sa peste Argentina a cazut ploaia timp de doua saptamani?!
     Este inmormantata in cimitirul public La Recoleta, din Buenos Aires, unde sunt ingropate cele mai marcante personalitati ale Argentinei, si unde an de an, capela unde este ea ingropata atrage mii de vizitatori.
   In pofida unei existente controversate, ramane inscrisa in istorie drept una dintre cele mai puternice personalitati ale lumii politice internationale.
   
                                                                  

Niciun comentariu: